Redovisning av arbetsgivaravgifter på individnivå

Från och med nästa år kommer redovisningen av arbetsgivaravgifter och avdragen skatt att ske på individnivå.

I dag sker redovisningen av arbetsgivaravgifter och avdragen skatt i en klumpsumma till Skatteverket en gång per månad och redovisningen per person sker först i samband med kontrolluppgifterna.

Tanken med att redovisningen ska ske månadsvis på individnivå är att den anställde löpande under året kan logga in via ”Mina sidor” på Skatteverkets hemsida och se hur mycket skatt arbetsgivaren dragit av. Om man då upptäcker att arbetsgivaren drar för lite/ för mycket skatt, så kan man i ett tidigare skede justera detta. Detta gäller även från arbetsgivarens sida.

Individuella arbetsgivardeklarationer kommer att införas i två steg. Först ut är företag som idag för personalliggare och har fler än 15 anställda. Dessa företag ska börja använda individuella arbetsgivardeklarationer från och med 1 juli 2018. Därefter är det dags för övriga företagare den 1 januari 2019.

Skatteverket meddelar att man just nu genomför ett omfattande samarbete med leverantörer av bokförings- och redovisningsprogram. Detta för att kunna underlätta den administrativa biten i samband med denna ändring.

Det här inlägget postades i Redovisning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *